Coaching är en bransch som bygger på en gemensam metod med tusentals tillämpningar. Coachens roll är inte att vara experten i samtalet. Det är du som blir coachad som vet det du behöver veta för att nå dina mål. Din coach stöttar dig i att utforska de möjligheter och hinder just du står inför. I ett coachsamtal är det du som klient som har talutrymmet och ni är båda fokuserade på dig, ditt utforskande och dina lösningar. 

Professionella coacher tonar ner sig själva och fokuserar på dig. Din coach blir din personliga och professionella samtalspartner. 

Men vilka är vi egentligen? Svaren är lika många som coacherna. I den här artikelserien låter vi några av Sveriges coacher själva komma till tals kring sina drivkrafter och sin väg in i yrket för att visa på mångfalden av svenska coacher.

Idag möter du Klas Jansson, ICF diplomerad coach.

Hur kom du in på coaching

Första gången jag kom i kontakt med coaching var när jag följde med min dåvarande fru på en examinering som hennes vän skulle göra. Det måste ha varit 2007-08-nånting och jag hade inte en aning om vad coaching var. De var fem stycken coacher som examinerades inför publik och under kvällen lottades det ut 5 coachtillfällen med en av coacherna. Den vann jag. Jag hade inte en aning om vad det var och inte heller vad det skulle gå ut på så det gav inte så mycket. 

Snabbspola fram till nutid.

Jag hade fått ett lärarjobb som jag halvtrivdes med. Det var absolut inget fel på eleverna och själva undervisandet men det var så mycket annat som ingick i lärarrollen som jag inte ville ha. En kväll när jag funderade på vad jag ville göra så hittade jag en coachutbildning och tänkte: varför inte? Jag testar.

Och omedelbart fick jag samma känsla som av undervisningen. Den sköna känslan när man ger en annan människa ny insikt eller ny kunskap. När man har flyttat cirklarna lite.

Vad visste du om coaching innan du själv började? Vad lockade dig?

Trots erfarenheten för 15 år sedan så visste jag inte mycket men jag har länge varit intresserad av personlig utveckling. Det jag inte förstod för 15 år sedan var att coachen måste vara tydlig med vad coaching är och att klienten måste vara coachbar. Jag hade en vag aning om vad det var så jag beslutade mig för att testa en coachutbildning. Det var ett långskott…

…som lyckades.

Vad coachar du helst?

Jag har alltid varit fascinerad av relationer och dejting så det siktar jag in mig på som mitt huvudsakliga område. Varför skriver folk som de gör i sina dejtingprofiler och vad får det för effekt? Varför använder folk så dåliga bilder i många fall för att presentera sig själv? Dejting handlar bland annat om försäljning där du är varan så varför inte sälja in sig själv så bra som möjligt. Där kan jag hjälpa till.

Var gjorde du din utbildning? Hur var det?

Den gjorde jag på CoachCompanion i Stockholm. Det var jättehäftigt. Vi gick en intensivkurs så de första fem (av åtta) kurstillfällena gjorde vi på en vecka och det var verkligen intensivt. Vi var en grupp som kom varandra väldigt nära och det var fantastiskt att man kan få så fina vänner och lära känna varandra mer på djupet på så kort tid.

Vilken certifieringsgrad har du?

Jag är diplomerad coach och håller på med min ACC-certifiering.

Vad tycker du att coachingens styrka är?

Det positiva mindsetet, att jobba framåt oavsett vad som är ens bagage och variationen både när det gäller hur ens klienter är eller vad de vill jobba med.

Annat du vill dela?

Sen jag startade eget så tycker jag att livet generellt sett har blivit mer spännande och roligt. Jag får sätta ramarna för min egen arbetsdag med de arbetsuppgifter jag själv bestämmer måste göras och jag får också jobba med något jag tycker är fantastiskt kul. Det är jätteroligt att se folk lyfta i sin egen utveckling. När det tänder till i ögonen på dem, det är en väldigt speciell känsla.

Som bonus har jag också börjat skriva för redaktionsrådet på ICF Sweden. Jag såg att de sökte folk och jag har ju alltid gillat att skriva men aldrig haft något arbete där jag har skrivit så jag tänkte att det kan bli spännande. Att dela med sig av klokheter (förhoppningsvis) som berör coachingämnet är ytterligare en spännande del av coachandet.

Just nu söker vi fler volontärer till redaktionsrådet. Känner du att du lockas av coaching, skrivande och att uttrycka dig i text om coaching så hör gärna av dig: redaktion@coachingfederation.se