Hej därute i sensommaren! Det här är den andra artikeln av två, i den miniserie som jag (Carin) skrivit här på Mynewsdesk.

I början på sommaren skrev jag en artikel om hur vi varvar ner inför sommar och semester. Artikelns upplägg var interaktivt, för den som ville. Inledningsvis uppmanade jag läsaren att skriva svar på de frågor jag ställde för att sedan, efter 4 veckor, kunna jämföra svaren med upplevelsen nu – Hur blev din semester? Är det dags att varva upp? Vilka varv vill du vara i under semester och arbetstid? Ja, du hör fullt med frågor här för dig att reagera på, känna in, reflektera över och ”ta hand om”.

Mot slutet av första artikeln skrev jag: ” Om du fattar pennan och skriver svar på frågorna så kan du se och jämföra när nästa artikel kommer, när 4 veckor har gått – hur gjorde du, hur blev sommar-ledigheten? Vad vill du ta med dig in i sensommaren? Här kan du läsa hela första artikeln.

Nu är vi här, fyra veckor har gått och vad tar du med dig in i sensommar, höst och vinter? Vilka upptäckter har du fått? Vilka minnen och insikter tar du med dig? Ja, det är frågan – hur lagrar vi våra upplevelser och minnen. Vart tar allt vägen? Redan här skulle vi kunna börja borra i frågor som gäller din upplevelse, ditt ”a-ha”, ditt minne, vad du jämför med, vad du förväntade dig av sommaren – hur den blev.

För de flesta av oss nordbor finns det en laddning och magi som omger sommartiden, ljuset, värmen, enkelheten, naturen, samvaron, ledigheten, aktiviteterna … listan kan göras längre. Tillhör du dem som får ”ståpäls” av irritation när fraserna kommer: ”Ja- ha, det var den sommaren! Augusti i luften – redan kört”. Nedan kommer ett kort exempel på hur en teknik, som du själv kanske använder redan nu, kan används som ett verktyg i coachingen. Syftet är att stärka individens process mot målet med medveten övning och egen träning. Det är frestande att börja rabbla upp olika tekniker, metoder och verktyg i professionell coaching, men texten blir lång och hur är det med din sommarupplevelse? Låt oss återgå till den. Stanna till och lägg märke till vad du hittar i dina svar på de frågor jag ställt.

Medveten närvaro är till exempel en teknik där du medvetet ”flyttar in” i upplevelserna, slappnar av och följer med > i <. Det är underbart och vi kan öva oss i att hitta till den närvaron.Tiden går- hur gärna vi än vill hålla kvar allt det härliga. Det där vet vi och ändå kommer kanske känslan av vemod, saknad, längtan tillbaka. Oavsett vad vi vill eller inte – vilken årstid vi befinner oss i – så utsätts vi dagligen för inre och yttre påverkan. Miniserien här är som ett litet, litet smakprov på hur medvetna tekniker, tankesätt och val (av ord, tankar, ageranden) kan bidra till att påverka det vi kan och är medvetna om. Det finns så mycket nytt att upptäcka …

Min egen och generella inställning är att det pågår ett lärande hela livet ut med nya upptäckter varje dag!

Från hjärtat önskar jag dig en ljuvlig sensommar!

/Carin H Bladh