Coaching är ett kraftfullt verktyg för att hjälpa människor att hantera och skapa förändringar.

Som coach är din närvaro i mötet med den du coachar, ditt aktiva lyssnade och dina kraftfulla frågor de allra viktigaste verktygen för att lotsa din klient från ett nuvarande läge till ett önskat läge.

Som coach kan du även använda andra typer av verktyg / övningar för att skapa kreativitet, ökad medvetenhet och nya perspektiv i processen.

I den här artikelserien delar vi med oss av verktyg som vi hoppas kan berika dig och din coaching.

I dag delar vi verktyget ”Svälj den fulaste grodan först”, ett verktyg som hjälper dig att skapa fokus.
Fokus är inte något som faller som manna från skyarna som en fläkt av inspiration för att hjälpa oss få klart en uppgift eller ett projekt. Det är en förmåga, likt många andra, som kan tränas och bli bättre med små justeringar i tillvaron.

Svälj den fulaste grodan först

Den här härliga uppmaningen kommer från en bok med samma titel av författaren och talaren Brian Tracy.

Boken har egentligen bara en central uppmaning och det är att när du skriver din att-göra lista så ska du markera den eller de sakerna som känns jobbigast eller svårast. Denna eller dessa ska du sedan göra först på dagen så kommer resten av dagen kännas enklare och mer fokuserad.

På engelska heter boken ”Eat that Frog”. Jag bär titeln med mig sedan jag läste boken för många år sedan och tänker med tacksamhet på att jag lärt mig få undan det ”jobbiga” så fort jag kan på dagen. Ju oftare det görs, ju mer sätter sig den vanan i arbetsrutinen.

Sati Bacchus, ICF Master Certifierad Coach, MCC

 

Har du ett verktyg du vill dela med dig? Maila redaktion@coachingfederation.se