Coaching är ett kraftfullt verktyg för att hjälpa människor att hantera och skapa förändringar.

Som coach är din närvaro i mötet med den du coachar, ditt aktiva lyssnade och dina kraftfulla frågor de allra viktigaste verktygen för att lotsa din klient från ett nuvarande läge till ett önskat läge.

Som coach kan du även använda andra typer av verktyg / övningar för att skapa kreativitet, ökad medvetenhet och nya perspektiv i processen.

I den här artikelserien delar vi med oss av verktyg som vi hoppas kan berika dig och din coaching.

I dag delar vi verktyget ”Pomodorometoden”, ett verktyg som hjälper dig att skapa fokus. Fokus är en förmåga, likt många andra, som kan tränas och bli bättre med små justeringar i tillvaron.

 

Pomodorometoden – Fokus med hjälp av en tomat

Pomodorometoden är en metod som hjälper dig att undvika distraktioner och hålla fokus. Ökat fokus ger stora fördelar när det gäller både kreativitet och produktivitet.

Metoden har fått sitt namn efter det italienska ordet pomodoro som betyder tomat. Metoden utvecklades av Francesco Cirillo, som på 1980-talet använde en tomatformad äggklocka när han utvecklade denna tidsplaneringsmetod.

Pomodoro, är inte bara namnet på Cirillos äggklocka, det är också termen för varje tidsperiod som enligt den ursprungliga tekniken är 25 minuter lång. Metoden bygger på flera tidsintervaller fördelade över dagen, med korta och längre pauser mellan varje Pomodoro.

  • Arbeta i en 25-minuters Pomodoro
  • Ta en kort paus, 3-5 min
  • Efter fyra Pomodoros, tar du ta en längre paus, 15-20
  • Fyll gärna dina pauser med någon form av fysisk rörelse

När du vänjer dig vid att arbeta i 25-minuterspass och bygger upp din fokusförmåga kan du utöka passen till 60–90 minuter åt gången.
OBS- Sitt inte för länge, utan komma upp och röra på dig med jämna mellan rum, det gör dig mer kreativ och fokuserad!

Hitta ditt Pomodorointervall, vilket kan variera beroende på din dagsform och aktuella aktiviteter.

 

Har du ett verktyg du vill dela med dig? Maila redaktion@coachingfederation.se