Vid en festlig och överraskande ceremoni i samband med en föreläsning delades i måndags för första gången någonsin i Sverige utmärkelsen Årets coach ut. Initiativtagaren Georg Zsolnai berättar att han för flera år sedan beslöt att när han fyllde 60 skulle han bilda en svensk ”coachernas Oscar” och nu var det dags.

Publiken överraskades med en oväntad, högtidlig och festlig avslutning på kvällen då en Oscarsgala tog vid. Inte minst överrumplad blev vinnaren Inger Eriksson från Framgångsbyrån STHLM. ”Jag blev genuint överraskad” berättar Inger, ”Jag tyckte det var ett festligt inslag när priserna årets NPFcoach och årets Teracoach delades ut och satt där beredd med kameran för att fota nästa vinnare – och så var det jag!”

Inger får priset Årets Coach med motiveringen:
Inger är Certifierad Coach med professionalitet och hög närvaro som kombineras med stark intuition och framåtanda. Inger är ifrågasättande, rak, tydlig och har driv och engagemang för att klienten ska få de rätta perspektiven för att kunna ifrågasätta sina val eller icke val. inger är synnerligen bra på att skapa förtroende i sin coachande roll. Hon är objektiv och inlyssnande när hon ställer de rätta frågorna. Hon använder sina kunskaper utanför coaching och är en stor förebild för andra coacher. hon är en stor förebild för småföretagare inom coaching.”

Ingers coach-Oscar är en övergripande utmärkelse representerande Sveriges alla coacher och på frågan vad det betyder för henne svarar hon ”Det berör mig väldigt mycket att jag får ses som en förebild för andra coacher och andra småföretagare. Jag känner mig sedd och hedrad.”

Kvällens andra två pristagare får det inom sina respektive specialgrenar, NPF och Tera coaching, områden som Mindmentor tillhandahåller utbildning inom.

NPFcoacher är specifikt utbildade för att arbeta med hinder kopplade till neuro-psykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD, Tourettes syndrom och Aspergers. Michelle Nannesson som fick årets coach Oscar i kategorin fick den med motiveringen
”Michelle är en stor förebild för alla inom ”NPF-världen”. Genom sitt engagemang och sina föreläsningar når hon många som känner att det inte finns någon annan att vända sig till. Hon visar stort engagemang och på det större planet är hon den enskilt största drivkraften till att ett NPF-hus nu är på gång på riktigt i Linköping. hon lägger ned hela sin själv och sitt hjärta i arbetet. Michelle har öppnat en egen butik i hemmet för personlig utveckling. hon ser sin butik som en utgångspunkt för att sprida kunskap om NPF som NPFCOACH och föreläsare. det är även ett sätt att vara tillgänglig för alla som behöver henne.”

Teracoaching rör sig i gränstrakterna mellan coaching och terapi och bygger broar mellan disciplinerna. Annelie björnsdotter, vinnare i kategorin, får sin utmärkelse med motiveringen:
” Annelie är en erfaren professionell TeraCoach med djupa kunskaper inom NPF samt KBT. Använder sina färdigheter för att bygga starka broar mellan coaching och terapi. Inspirerar med nyskapande som blandas med nyfikenhet, empati, kreativitet och livsglädje. Förmedlar hopp och energi med äkta engagemang i själ och hjärta till klienter och kunder. Hon ser förmågor och styrkor hos var och en och ger ett perspektiv för ett livslångt lärande.”

Georg Zsolnai har som initiativtagare till priserna byggt en solid process för att ta fram de värdiga vinnarna. En nomineringsprocedur inleddes på webben och en jury har sedan gått igenom de olika nomineringarna och tittat på vad de gjort och kraften i det” berättar han. ”Jag vill att priset som Årets Coach ska bli en återkommande händelse i coach-Sverige och en utmärkelse som står för en god representant för coaching”.