En av de vanligaste utmaningarna i vårt samhälle är att hantera stress och lära sig själv bryta ett stresspåslag. När något händer i dig eller runt dig som på något sätt signalerar fara, risk eller krav aktiveras stressystemen i kroppen och du får ett stresspåslag. Förmodligen vet du hur det känns just för dig. Men hur har du det med verktygslådan för att slå av det?

Visste du att dofter som aktiverar minnesmönster av välbefinnande och lugn kan vara en kraftfull nyckel? Sinnesintryck aktiverar hjärnan som i sin tur styr kroppen och likaväl som de kan aktivera ditt stressystem kan du använda dem för att aktivera ditt parasympatiska nervsystem.

Julen är en fantastisk tid för att experimentera med det här. Vilka är dina favoriter bland julens alla dofter? Apelsin? Nejlika? Kanel? Gran? Knäck? Sprakande brasa? Krispigt kall vinterluft? Ta dig tid att dofta. Andas djupt genom näsan. Andas in, håll kvar doften, känn efter vad som rör sig inom dig. Vilka dofter får dig att slappna av och känna lugnet sprida sig?

Kanske hittar du inte den som självklart får dig att slappna av men en som du gillar extra mycket. Den kan du själv välja att ladda med avslappning. Dofta på en kanelstång medan du ligger i soffan och slappar. Dra in doften av glöggkryddorna när du njuter en kopp efter en rask promenad och kroppen varvar ned. Ju oftare du upprepar med samma doft ju starkare koppling bygger du mellan doften och avslappningen.

Det här kan du sedan använda i vardagen. I stressade perioder kan du ha en kanelstång, eller vad du nu valde, liggande i skrivbordslådan och dra in doften av den i djupa andetag genom näsan i några minuter när stressen slår till så följer muskelavslappningen, den sänkta hjärtfrekvensen och lugnet.

Det är kombinationen av att du tar kommandot, talar om för din hjärna att det här är inget farligt och förstärker med djupa andetag och att aktivera ett understödjande sinnesminne som gör skillnaden.

Låt julens dofter inspirera dig att hitta nycklar till ditt parasympatiska nervsystem, din egen avslappningskraft. God jul!

 

Lena Gustafsson
ICF Professional Certified Coach