Vi har fått en ny medlem i redaktionsrådet, läs hur hennes nyupptäckta passion tagit henne hit. Välkommen Elisabeth Björkbom!

 

 

Där satt jag på centralen i Malmö. Människor passerade, vissa halvspringande, andra småpratande i grupp. Någon satt och halvsov, en annan vankade fram och tillbaka en tredje, djupt stirrande ner i telefonen. En stressad småspringande man med halkiga skor försökte parera alla långsamgående och stillastående personer samtidigt som han pratade så högt så att hälften vore nog.

På en tågstation hittar man det mesta. Mitt uppdrag var att registrera olika karaktärer, att kartlägga beteenden, skapa mig en bild av, vem är den här personen egentligen. Se det där som kroppsspråk, hållningar och rörelsemönster berättar. Vad säger kläderna, vart är hen på väg, vem skall hen möta? Eller är centralen bara en tillfällig gratis uppehållsplats och glida runt på? Är det så att hen har business på gång? På en station så är det ett ypperligt tillfälle att träna på sin iakttagelseförmåga och att sätta ord på det man ser och uppfattar. Detta och mycket mer ingick i kursen kreativt skrivande jag gick.

För två år sen bytte jag bana från att ha arbetat hela mitt liv i den kreativa världen som Art Director och formgivare till att bli coach. En vändning eller mer en utveckling i ny riktning.  Mitt bästa val på länge! Jag älskar att jobba med människor och att just se människors potential och locka fram deras utveckling. Det kan liknas med att jobba med kreativa processer, men istället för projektutveckling så är människan i centrum. Jag ser många paralleller. Det handlar ju om att komma in till kärnan av den man coachar vill och vad det är det egentligen handlar om.

Innan jul träffade jag Malin Avalon (medlem i ICF styrelse) som brukar skoja om att hon ”stalkat ”mig på sociala medier. När jag startade min coachingbusiness så hittade jag för första gången i mitt liv en plattform där jag får uttrycka mig med mina tankar precis som jag vill. Startskottet för mig att skriva var den där kursen i kreativt skrivande och en annan kurs i självbiografiskt skrivande. Jag insåg att detta är ytterligare ett kreativt uttrycksmedel. Malin frågade mig om jag var intresserad av att vara med som volontär i ICFs redaktionsråd för att vara med att bidra till att sprida coaching och vad det kan göra för människor, företag och organisationer genom det skrivna ordet. Jag skall självklart göra mitt bästa för att tillsammans med de andra i redaktionsrådet lyfta de frågor som florerar, trendar och kan vara till inspiration för ICFs medlemmar.

Varför är det då viktigt att jobba som volontär? Som en bekant som är advokat och jobbar med migrationsfrågor sa till mig i morse när vi sågs på vår lokala kaffebar. –Jag vill ge tillbaka av den kunskap jag har i att vägleda de som behöver min hjälp. För hans del är det att en gång i månaden hjälpa människor probono som i behöver advokatrådgivning i migrationsfrågor i Rosengård. För mig handlar det om att få coaching att växa både lokalt och globalt. För är det något vi vet så är det vilken ”impact” coaching kan ha för att få människor och organisationer att utvecklas, och kan vi volontärer bidra från olika perspektiv till att coaching växer i världen så är det en stor bonus.

Elisabeth Björkbom  ICF Associate Certified Coach, ACC och medlem i redaktionsrådet.