Den här artikeln är den första av två (miniserie). Här får du förslag på hur du kan guida dig själv till nedvarvning. I nästa kommer inspel på hur du kan designa din start, efter semestern. Vi värmer upp med lite coachfrågor här, läs sedan vidare och se vad du hittar hos dig själv: Vad betyder semester för dig? Vad vill du göra? Vad kan du göra? Hur mycket vila vill du ha? Hur mycket aktivitet?

Mitt namn är Carin och det känns viktigt att få presentera mig, för min artikel blir mer som ett samtal med dig, nästan som ett smakprov på coachsamtal. Jag är professionell coach och det är du (den som får coaching) som har svaren på de frågor som jag ställer.Tänk på att jag har ingen aning om hur du har det. Vitsen är att mina frågor ska hjälpa dig att hitta dina svar. Du kan alltså förbereda dig på en hel del frågor här, där du kan ge dig själv utrymme att reflektera. Det mest effektfulla är om du fattar pennan och skriver ner dina svar.

Hur är läget just nu, för dig? Har du kommit in i ditt läge av att ”bara- vara”? Hur gjorde du? Kanske känner du dig rastlös? Kanske är du helt utarbetad, haft tight in i det sista och behöver återhämtning. Här är det bra att vara vaksam. Varje situation är unik, varje person är unik – alltså ibland kan vi ha massor att göra och vara fyllda av energi som räcker till att ”orka ta ledigt”. Ibland kan ”bensinen” ta tvärslut, helt överraskande. Nä-e orkar inte ens handla mat inför resan till sommarstugan, eller vad det kan vara. ”Tricket” här är att lyssna på vad kropp och själ säger. Bli nyfiken på signalerna och försöka följa dem. Det här kan verkligen vara något att träna, då vi överöses av intryck. Det blir ibland ett finlir för att hitta balansen så att man kommer iväg på det som blir en rejäl återhämtning och vila.

Det jag skriver nu kan låta ”löjligt enkelt”, men en så enkel sak som att bara, ”stiga åt sidan” – ta en fika, en glass – skjuta på avresan ett par timmar, en halv dag eller mer kan göra stor och positiv skillnad. Att stanna till och hämta hem känslan och energin. Ju slitnare vi är, desto känsligare är dessa lägen. När vi ”motarbetar” kroppens signaler över tid, ökar risken för att vi går in i ohälsa och det tar längre tid att komma tillbaka. Så hur förebygga och designa den månad som ligger framför av vila och återhämtning? Här följer lite att fundera över. Det handlar mycket om föreställningar: Vad är skön ledighet för dig? Hur vill du ha det – balans mellan aktivitet/vila, sociala aktiviteter irl/sociala medier? Hur vill du göra för att skapa dig ”ditt lagom” av det som ger dig energi under semestern? Nu kommer kanske den viktigaste frågan – Hur vet din närmaste omgivning (dina nära och kära) om vad du behöver för att vila och hämta ny kraft? Hur kommunicerar du kring det?

Om du fattar pennan och skriver svar på frågorna så kan du se och jämföra när nästa artikel kommer, när 4 veckor har gått – hur gjorde du, hur blev sommar-ledigheten? Vad vill du ta med dig in i sensommaren? Det där sista kanske svider till, och faktum är att tiden ”går” – oavsett hur vi förhåller oss till den. Här kommer våra möjligheter in att påverka de delar som ligger inom vår personliga räckvidd. Inom coaching finns en välkänd metafor: ”Du kan bara leda hästen fram till vattnet, dricka får den göra själv.”

Från hjärtat önskar jag dig Glad Sommar!

Carin H Bladh