I en intervju med Wake Me Up, och Julia Karhu får vi just den känslan.
Inom ICF finns verksamhetsområdet ICF Foundation som arbetar med välgörenhet och sammanför professionella coacher med lämpliga organisationer för att genom coaching underlätta social utveckling. I den här intervjun berättar Julia Karhu om Wake Me Up och deras arbete för att stärka ungas psykiska hälsa.

Wake Me Ups mission är att väcka ungas drömmar och hopp om framtiden och stötta deras kraft att ta sig dit.

I förra veckans SVD läste vi om att ” I Sverige finns runt 150 000 unga i åldrarna 16–29 som varken arbetar eller studerar. Att få dem i sysselsättning är svårt och kostsamt.”

Vad är inte viktigare än att ge dessa unga hopp om livet? Wake Me Up vänder sig till ungdomar mellan 16-22 år. De kan ladda ner appen Wake Me Up och boka tid med professionella coacher helt kostnadsfritt. Antal samtal kommer coach och klient överens om beroende på behov och vad man önskar prata om. Fyra samtal brukar rekommenderas. Samtalen sker över video i appen med eller utan kamera. Det går också att skicka meddelanden till sin coach via appen. Wake Me Up sprider också evidensbaserad kunskap om välmående. Kostnadsfria worskshops kan bokas av gymnasium och föreningar.

Inom ICF finns verksamhetsområdet ICF Foundation som arbetar med välgörenhet och sammanför professionella coacher med lämpliga organisationer för att genom coaching underlätta social utveckling. I partnerskap arbetar Wake Me Up och ICF tillsammans för ett hållbart samhälle och tydliggör vikten av kvalitetssäkrad professionell coaching. Flertalet av Wake Me Up˙s coacher är medlemmar i ICF.

Vi frågar Julia vilka krav Wake Me Up ställer på coacher för att ingå i nätverket. ”För att en coach ska få ställa upp ideellt krävs tidigare utbildning och erfarenhet av coachande samtal. När en coach har ICF certifiering är vi trygga med att coachen har god kompetens och kunskap att utföra coaching. Vi godkänner även coacher som har universitetsutbildning med samtalsutövning. Utöver det behöver coachen signera våra etiska riktlinjer och visa upp registerutdrag från polisen. Detta innebär att vi ställer höga krav på våra coacher.”

På vilket sätt bidrar coaching till ökad hälsa och välmående? Enligt Julia finns det flertal studier som visar att coaching kan ha en positiv effekt för individens välmående och prestation. I en studie från 2016* visade bland annat att unga som tog emot coaching ökade sitt välmående, ökade känslan av hoppfullhet och minskade stress och oroskänslor.

”Varför coaching har en positiv effekt kan så klart bero på olika saker, men du kan säkert känna igen dig att allt brukar kännas lite bättre när du får möjlighet att prata med någon om något som tynger dig?” säger Julia och fortsätter ”Det fina med coaching är att den som lyssnar till dig inte kommer att berätta vad du skall göra för att lösa dina eventuella problem. Fokus hamnar snarare på att du får möjlighet att utforska din situation, vilka styrkor du har och genom reflekterande frågor landa i vilken väg framåt som passar just dig. På så sätt kan coachande samtal vara värdefullt oavsett vad du önskar prata om, det kan handla om arbetsliv, prestation, välmående eller stresshantering till exempel. Eller om du bara känner dig lite osäker på vilka val du ska göra.”

* Dulagil, A., Green, S., & Ahern, M. (2016). Evidence-based coaching to enhance senior students’ wellbeing and academic striving. International Journal of Wellbeing, 6(3).

Hos Wake Me Up får klienterna möjlighet att utvärdera samtalen efter avslutat coachingprocess, där samtliga nämner att samtalen har hjälpt dem att plocka fram svaren som ”fanns därinne”. De nämner också att det är lugnande och uppfriskande att prata med någon som faktiskt lyssnar på riktigt, utan att döma och komma med oönskade råd. Ofta handlar det också om att lära känna sig själv bättre för att öka chansen att uppmärksamma varningssignaler som stress. Det blir en stund att stanna upp och reflektera som alldeles för lätt bortprioriteras enligt Julia.

Kim Karhu är grundaren av Wake Me Up, då han insåg att främjande insatser för unga fattas. Han brukar likna det som att vi alla står på toppen av ett berg. Då och då händer det att människor närmar sig kanten på berget och ramlar ner och skadar sig. Nedanför berget bygger vi sjukhus och gör allt vi kan för att hjälpa de personer som har skadat sig, samtidigt som det bara blir fler och fler. Vore det inte klokare att börja bygga staket vid bergets kant? Och sätta upp varningsskyltar med information om vad som kan hända om man närmar sig kanten? Och har medmänniskor på plats som tar varandras händer och leder varandra in till mitten? På så sätt ökar sjukhusens möjlighet att hjälpa dem som trillar ner, eftersom de inte blir så många på samma gång.

Ungdomar och unga vuxna, 16–22 år, är en målgrupp som ofta glöms bort poängterar Julia. Det finns flertalet insatser för barn upp till högstadiet. Men så snart du har börjat gymnasiet och dagen du tar studenten så står du helt plötsligt själv. Denna målgrupp har Wake Me Up valt att vända sig till, då vi vet vilken utmaning det kan vara att ta de första stegen in i vuxenvärlden. I denna turbulenta tid med stora val som ska göras, vet vi att en coach kan vara ett utmärkt stöd. Wake Me Up är din varma kram när det känns tungt, din tumme upp när du tog ett steg framåt, din spark i baken när du behöver det och din high five när du når ditt mål!

Just därför är Wake Me Up och ICFs coacher viktigare än någonsin vad gäller att stötta ungdomar och unga vuxna för att återknyta till artiken i SVD.

Vad Julia nämner mer är att eftersom världen står inför rejäla utmaningar och vi alla behöver samlas för att skapa innovativa lösningar. Wake Me Up är en av dem. Det är tillsammans som vi kommer framåt. Viljan och kraften finns såväl hos unga som vuxna. Vi kan också lära oss av varandra över generationsgränserna. Som arbetsgivare, som medarbetare, som förälder och som barn. Jag och Wake Me Up ser på framtiden med en känsla av hopp, eftersom vår mission är att väcka ungas drömmar och hopp för framtiden och verka för deras kraft att ta sig dit. Jag är tacksam över alla fantastiska människor vi har fått träffa och arbeta med via Wake Me Up säger Julia.

Wake Me Up startades år 2018 och är en ideell förening, med över 80 personer som engagerar sig ideellt i Sverige. Organisationen är i behov av allmänhetens stöd för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete, därför finns möjligheten för företag och privatpersoner att stödja arbetet genom sponsorskap och gåvor. År 2019 startades även en systerorganisation i Norge.

Den 10 oktober är det Världsdagen för psykisk hälsa en dag Wake Me Up belyser genom att erbjuda gratis workshops inom välmående för både unga och vuxna. (7–13 oktober). Syftet är att sprida evidensbaserad kunskap om välmående som enkelt kan appliceras i din vardag, för att du skall må bra!

 

Läs mer om WMUs workshops och anmäl dig;

Event 13/10: https://billetto.se/e/wake-me-up-week-2022-biljetter-703090

Hela veckans workshops mm, läs mer här: https://fb.me/e/2H3YS1Vrw

Vill du veta mer om Wake Me Up gå in på: wakemeup.se

Vill du veta mer om coaching och ICF Sverige gå in på coachingfederation.se